1. Maximale huur per gezin: Per gezin kan slechts één tuin gehuurd worden. De tuin dient door de aanvrager zelf bewerkt te worden. Oudere tuinders, zieke tuinders of andersvalide tuinders mogen zich wel laten bijstaan. De tuinder die tijdens zijn vakantie of ziekte iemand anders aanstelt om voor zijn tuin te zorgen, dient dit vooraf te melden aan de toezichter. Ook tijdens de vakantie dient de tuin te worden onderhouden en onkruidvrij te worden gemaakt.
2. Vanaf 1 april dienen de tuinen bewerkt te worden. De percelen moeten beplant worden met gewassen zoals groenten, aardappelen, diverse vruchten, sierplanten of bloeiende planten; alles uitsluitend bestemd voor eigen gebruik. Verkoop van oogst is ten strengste verboden. Hoogstens de helft van het perceel mag bepoot worden met aardappelen of dezelfde soort planten. Het aanplanten van door de wet verboden gewassen of het gebruik van verboden producten is vanzelfsprekend verboden.
3. Bloemenstrook: Aan de voorzijde van het perceel zal minstens 50cm beplant worden met vlinder- en bijenvriendelijke bloemen of vaste lage bloeiende planten. Het gemeenschappelijk pad wordt over de hele lengte en breedte van zijn perceel en tot in de helft van de breedte van het pad onkruidvrij gehouden door de tuinder zelf.
4. Perceelgrenzen: De aangeduide perceelgrenzen mogen niet gewijzigd worden.
5. Verhuring: De tuinders mogen de hen toegewezen percelen niet verder verhuren (verbod op onderhuur of overdracht van huur), noch geheel of gedeeltelijk in gebruik of anderszins afstaan aan derden.
6. Tuinhuis: De tuinders van een volkstuin, niet voorzien van een tuinhuis eigendom van de vzw, zijn niet verplicht een tuinhuisje op te richten. Willen zij dit wel doen, dan dient rekening gehouden te worden met:
- Te gebruiken materiaal: uitsluitend hout.
- Schildering: met impregnerende verf, kleur naar keuze: bruin, groen of wit; het gebruik van carbolineum of gelijkaardige producten is verboden.
- Afmeting: maximum 10% van het perceel.
- Serre: met een maximumafmeting van 2×3 meter, geplaatst op ten minste 70cm van de perceelgrens om onderhoud mogelijk te maken.
Bestaande constructies (datum 13 juni 2004) blijven bestaan. Nieuwe constructies vereisen toestemming van de toezichter. Alle constructies, zowel bovengronds als ondergronds, dienen vergund te zijn of te worden, desnoods geregulariseerd. De tuinier dient hiervoor de nodige stappen te zetten.
Voor tuinhuis eigendom van de vzw:
- Een eenmalige kost voor gebruik tijdens de toepasselijke huurperiode wordt betaald; deze kan onder geen enkele voorwaarde teruggevorderd worden. Het tuinhuis wordt nooit eigendom van de tuinder.
- Er mag aan het tuinhuis NIETS veranderd worden qua vorm, oppervlakte of uitzicht. AANBOUWEN IS VERBODEN. Paraplu mag wel.
- De tuinhuizen moeten ZICHTBAAR zijn en GOED ONDERHOUDEN worden.
- De maximum oppervlakte van tuinhuis, verharding, gazon en serre samen is 25 m².
7. Fruitbomen: Maximaal 3 fruitbomen mogen worden aangeplant, van het type geënte laagstam of geënte dwergvorm, en mogen geen hinder veroorzaken voor andere tuinders. De afstand tot de tuinscheiding moet minimaal 1 meter bedragen.
8. Dieren: Het houden van neerhofdieren is niet toegestaan, met uitzondering van maximaal 4 kippen per tuin (uitdoofbeleid 1 januari 2026), zonder haan. Ander pluimvee zoals eenden, ganzen of kalkoenen zijn niet toegestaan. Kippen mogen niet vrij rondlopen en dienen in een daartoe voorziene loopruimte of hok te blijven.
9. Onderhoud: Het perceel, het tuinhuis en de serre dienen het hele jaar door verzorgd en onkruidvrij gehouden te worden. Hagen en afspanningen, aangrenzend aan het perceel, dienen door de tuinder onderhouden te worden. Sluikstort is verboden. Afval wordt zoveel mogelijk gecomposteerd.
10. Aansprakelijkheid: De vzw Volkstuinen district Deurne neemt geen bewakingsplicht op zich en wijst bij voorbaat alle aansprakelijkheid bij inbraak, beschadiging, brand, verlies of diefstal van de hand. In deze gevallen dienen tuinders zelf aangifte bij de politie te doen.
11. Ecologisch tuinieren: Tuinders dienen rekening te houden met ecologische principes zoals behoud van bodemkwaliteit, biodiversiteit, extensief tuinbeheer, verstandig watergebruik, ecologische plantenkeuzes, composteren, en het verwijderen van distels voor 1 juni.
12. Niet-toegestane activiteiten: Onder andere vuur, barbecueën, verboden meststoffen, giftige lozingen, overnachting, onderverhuur, en niet-vergunde constructies zijn niet toegestaan.
13. Overtredingen: In geval van overtredingen zoals het hebben van meerdere tuinen, verwaarlozing van het perceel, overtreden van ecologische principes, en hinder veroorzaken, kan de huur per direct opgezegd worden.
14. Klachten: Alle klachten dienen gemeld te worden aan de toezichter.
15. Beëindiging huurperiode: Bij beëindiging dient de volkstuin ontruimd en onkruidvrij achtergelaten te worden.
16. Overdracht tuinmaterialen: De vzw komt niet tussen bij overdracht van tuinmaterialen.
17. Toestandsbepaling: De tuin en het tuinhuis worden door de nieuwe tuinder overgenomen in de bestaande toestand.
18. Adresverandering: Wijzigingen dienen schriftelijk gemeld te worden aan de vzw Volkstuinen district Deurne.
19. Akkoord reglement: Bij afsluiten van de huurovereenkomst verklaart de huurder zich akkoord met het reglement.
20. Mededelingen: Mededelingen van de VZW Volkstuinen District Deurne gebeuren via de infoborden. Website: www.volkstuinendeurne.be
Namens het bestuur van de VZW Volkstuinen district Deurne