Per gezin kan slechts één tuin gehuurd worden. De tuin dient door de aanvrager zelf bewerkt te worden. Oudere tuinders, zieke tuinders of andersvalide tuinders mogen zich wel laten bijstaan. De tuinder die tijdens zijn vakantie of ziekte iemand anders aanstelt om voor zijn tuin te zorgen, dient dit vooraf te melden aan de toezichter. Ook tijdens de vakantie dient de tuin te worden onderhouden en onkruidvrij te worden gemaakt.
- Vanaf het voorjaar dienen de tuinen bewerkt te worden. De percelen moeten beplant worden met gewassen zoals groenten, aardappelen, diverse vruchten, sierplanten of bloeiende planten; alles uitsluitend bestemd voor eigen gebruik. Verkoop van oogst is ten strengste verboden. Hoogstens de helft van het perceel mag bepoot worden met aardappelen of dezelfde soort planten. Het aanplanten van door de wet verboden gewassen of het gebruik van verboden producten is vanzelfsprekend verboden.
- Aan de voorzijde van het perceel zal minstens 50cm beplant worden met bloemen of vaste lage planten. Het gemeenschappelijk pad wordt over de hele lengte en breedte van zijn perceel en tot in de helft van de breedte van het pad onkruidvrij gehouden door de tuinder zelf.
- De aangeduide perceelgrenzen mogen niet gewijzigd worden.
- De tuinders mogen de hen toegewezen percelen niet verder verhuren (verbod op onderhuur of overdracht van huur), noch geheel of gedeeltelijk in gebruik of anderszins afstaan aan derden.
- De tuinders van een volkstuin, niet voorzien van een tuinhuis. eigendom van de vzw, zijn niet verplicht een tuinhuisje op te richten. Willen zij dit wel doen, dan dient rekening gehouden te worden met:
- te gebruiken materiaal: uitsluitend hout schildering: met impregnerende verf, kleur naar keuze: bruin, groen of wit; het gebruik van carbolineum of gelijkaardige producten is verboden vouwdak in roofing afmeting: maximum 10% van het perceel, bij voorkeur raam en deur aan de voorkant, naar het gemeenschappelijk pad gericht tuinhuisjes, serres of koude bakken dienen geplaatst te worden op ten minste 70cm van de perceelgrens bestaande constructies, op datum van 13 juni 2004, blijven bestaan nieuwe constructies via toestemming van toezichter
Voor de gebruikers van een volkstuin voorzien van een tuinhuis, eigendom van de vzw, geldt:
- voor het tuinhuis wordt een eenmalige kost voor gebruik tijdens de toepasselijke huurperiode betaald; deze kan onder geen enkele voorwaarde teruggevorderd worden. het tuinhuis wordt nooit eigendom van de tuinder er mag aan het tuinhuis NIETS veranderd worden qua vorm, oppervlakte of uitzicht. aanbouwen is verboden
- de tuinhuizen moeten goed onderhouden worden.
- de maximum oppervlakte van tuinhuis, verharding, gazon en serre samen is 25 m2 bij gelijk welk probleem van/aan het tuinhuis dient de toezichter ingelicht te worden.
- per tuin wordt slechts één tuinhuis toegestaan
- De bomen die aangeplant worden, moeten van het type laagstam of dwergvorm zijn en mogen in geen geval hinder veroorzaken voor andere tuinders; desgevallend dienen ze gesnoeid of verwijderd te worden. De afstand tot de tuinscheiding moet minimum lm bedragen.
- Het houden van neerhofdieren is niet toegestaan met uitzondering van maximum 4 kippen per tuin, echter zonder haan. Ander pluimvee zoals eenden, ganzen of kalkoenen enz. mogen dus niet gehouden worden op de volkstuinen. De kippen mogen niet vrij rondlopen op de volkstuin, maar lopen rond in een daartoe voorziene loopruimte of hok
- Het perceel, het tuinhuis en de serre dienen het hele jaar door verzorgd en onkruidvrij gehouden te worden. Afval wordt zoveel mogelijk gecomposteerd. Hagen en afspanningen, aangrenzend aan het perceel, dienen door de tuinder onderhouden te worden. De tuin mag geen opslagplaats zijn van restafval. De toezichters en de bestuurders van de vzw Volkstuinen district Deurne hebben te allen tijde het recht om de percelen te bezoeken en te keuren.
- De vzw Volkstuinen district Deurne neemt geen bewakingsplicht op zich en wijst bij voorbaat alle aansprakelijkheid bij inbraak, beschadiging, brand, verlies of diefstal van de hand. In deze gevallen dienen tuinders zelf aangifte bij de politie te doen. Bij ongevallen kan de vzw niet verantwoordelijk gesteld worden.
- Tuinders dienen in het bijzonder rekening te houden met:
distelverwijdering vóór 1 juni van ieder jaar het gebruik van ecologisch verantwoorde onkruid bestrijdende of insecten bestrijdende middelen het verdelgen van coloradokevers bij de teelt van aardappelen het verbod om afval te verbranden op de tuin – open vuur is niet toegestaan het verbod om bijkomende kunststof afsluitingen te plaatsen tegen de bestaande scheiding
- Er wordt in ieder geval overgegaan tot onmiddellijke opzeg indien de huurder:
verhuist of zijn adres wijzigt naar een plaats buiten de Stad Antwerpen zich schuldig maakt aan diefstal bij andere tuinders abnormaal en/of storend gedrag vertoont onrechtmatig een ander perceel bezet opzettelijke beschadiging toebrengt aan het perceel van andere tuinders hinder veroorzaakt van welke aard dan ook groenten teelt op minder dan 50% van de totale oppervlakte de opbrengst van het perceel verkoopt of te koop stelt zijn perceel verwaarloost – de huur niet tijdig betaalt zich asociaal opstelt tegenover andere tuinders, toezichters of de vzw.
Evenwel kan de vzw Volkstuinen district Deurne ten allen tijde overgaan tot opzegging met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand en aldus zonder motivering. De huurovereenkomst die afgesloten wordt, is immers een huurovereenkomst van onbepaalde duur (gemeen huurrecht). In dat geval wordt deze huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan per maand. De overeenkomst wordt beëindigd met inachtneming van een opzeggingstermijn van 1 maand (artikel 1736 B.W.)
- Alle klachten dienen gemeld te worden aan de toezichter.
- Bij beëindiging van de huurperiode dient de volkstuin volledig ontruimd en ontdaan te worden van alle afval en persoonlijke materialen en gewassen van de tuinder. In de mate van het mogelijke dient de tuin onkruidvrij achtergelaten te worden.
- De vzw komt niet tussen bij overdracht en bij overname van tuinhuisjes, serres, tuinmaterialen e.a.. Dit dient door de tuinders zelf geregeld te worden, met dien verstande dat billijkheid verwacht wordt. Voor tuinhuizen, eigendom van de vzw: zie 6.
- Zowel de tuin als het tuinhuisje e.a. worden door de nieuwe tuinder overgenomen in de toestand waarin ze zich bevinden.
- Adresverandering of opzegging van de tuin dient schriftelijk gemeld te worden aan de vzw Volkstuinen district Deurne (per aangetekend schrijven of per mail). Opzegging door de vzw Volkstuinen District Deurne gebeurt eveneens schriftelijk (per aangetekend schrijven of per mail).
- Bij het afsluiten van de huurovereenkomst voor het perceel verklaart de huurder zich akkoord met de bepalingen van onderhavig reglement die hij evident zal naleven. Ook door betaling van huur verklaart de huurder zich akkoord met de bepalingen van onderhavig reglement die hij evident zal naleven; het feit dat men akkoord gaat met de bepalingen van onderhavig reglement door de betaling van huur, wordt vermeld in de jaarlijkse uitnodiging tot betaling van het huurgeld. Het huurgeld bedraagt 4,17 euro per maand en wordt jaarlijks opgevraagd.
- Alle vragen en klachten van tuinders dienen de tuinders te melden aan de toezichter.
- Mededelingen van de VZW Volkstuinen District Deurne gebeuren via de infoborden.
Website: www.volkstuinendeurne.be
Namens het bestuur van de VZW Volkstuinen district Deurne
versie augustus 2021